Ипак удар у подводни гребен

Коначно, након једномесечног „објашњивог“ ћутања америчка морнарица је удовољила светску знатижељу да изда саопштење о инциденту 2. октобра у Јужном кинеском мору где се њихова нуклеарна нападна подморница SSN-22 (Конектикат из класе Морски вук – Sea Wolf) сударила с непознатим објектом и претрпила, још увек нејасно каква оштећења,  а том приликом је лакше повређено 11 чланова посаде.

Дакле, кажу Американци да је подморница ударила у неуцртани гребен (uncharted seamount) током роњења, тако да ничицом отпадају сумње проамеричких медија да су Кинези посејали у том мору бројне понтоне, контејнере и сличне препреке за заштиту својих вода, те да имају подводне дронове, итд.

У разговору за Политику по овој теми (објављено 13. октобра) изјавио сам да је највероватније реч о удару у подводни гребен, елиминишући могућност судара са другом подморницом због савршене пасивно-хидроакустичне детекције или пак, каквим плутајућим постројењем које би подморница масе од 10.000 тона при маршевској брзини од, рецимо 18 чворова, просто разнела у парампарчад.

Али планина под водом је сасвим други пар опанака, знајући шта је од себе урадила њихова подморница 711- Сан Франциско 2005. у водама код Гуама, коју су пуне три године поправљали, тако да је случај подморнице 768 - Хартфорд 2009, био прилично мекши у судару с властитим (УСА) амфибијским бродом.

Занимљиво је да још нема никаквих фотографија оштећења на прамцу да би се могле дати процене обима оштећења, а подморница је од места инцидента до базе Гуам прешла читавих 2.000 миља у површинској вожњи, што указује да је оштећење било тог обима да је донета одлука да се не ризикује пребазирањем у подводној вожњи. Питање је и где су били силни обавештајни папараци из тог региона који сигурно знају како би се могле и пошто уновчити ексклузивне фотографије окрвављеног носа подморнице Конектикат.

Да се то дешава и другима и поред наоко прецизних поморских карата сведочи и случај једне наше подморнице која је 1978. у мору између Корчуле и Виса најахала (и пројахала) хрид на дубини 60 м које није било уцртане на карти. Било је то роњење с минималном брзином па би и последице удара биле мање да је којим случајем возила два метра дубље, а десетак дана раније је једна друга наша подморница вежбала у том реону возећи знатно брже по картама без уцртане хридине.

Конектикат на Северном полу
Конектикат на Северном полу
Сан Франциско – резултат удара у хрид
Сан Франциско – резултат удара у хрид

U Beogradu 03.11.2021.

Милан Комар

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *