ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТРАГЕДИЈЕ НА САВИ

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ТРАГЕДИЈЕ НА САВИ

            Дванаестог априла 1941. године посаде монитора „Морава“, Вардар“ и „Сава“ потопиле су своје бродове у београдском Савском пристаништу. Након потапања укрцали су се на реморкере „Танаско Рајић“ и „Рашка“ с намером да  отплове за Забрежје, а одатле преко Пала и даље да покушају да се пробију до Боке Которске и прикључе се јединицама Морнарице.

            Немци су се приближавали Београду и инжињерија је  срушила све мостове на Сави , Тиси и Дунаву. У моменту када су реморкери са посадама монитора били испод савског железничког моста инжињерија га је срушила  не знајући да су испод њега реморкери. Према изјави поручника бојног брода друге класе Милутина М. Перишића, првог официра монитора „Морава“, страдала је посада монитора „Вардар“. Том приликом  погинуло је четири официра и 80 подофицира и морнара.

            Ова трагедија је још увек непозната нашој јавности.

            На дан трагедије (12 априла у 11.00 часова) на левој обали Саве Удружење „Ветерани Ратне морнарице“ положиће венац на месту где се  то десило – испод савског железничког моста.

            Позивам све заинтересоване да присуствују првом одавању поште трагично страдалим припадницима Речне флотиле Краљевине Југославије. Посебно позивам чланове породица погинулих морнара.

            Удружење „Ветерани Ратне морнарице“, које је формирано у јануару ове године, ће покренути иницијативу да се то место обележи спомеником или спомен-плочом.

Бошко Антић


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *