СА ЛЕПЕНИЦЕ НА СВЕТСКА МОРА

ПОНОС СРБИЈЕ

por.kor.

Једриличари Војске Србије су понос Војске Србије, како их је назвао Спутњик,
а ја кажем требају да буду и понос Србије, иако сумњам да за њихове успехе
знају они који би требало да знају.  За собом остављају искусне морепловце
земаља које су вековима највеће поморске силе света. Доказали су да и континенталци могу бити врсни поморци.
Међу њима истиче се поручник корвете Александар Јовановић, дете са Лепенице, које је освојило Дунав, али и Тиренско море, Северно море, Атлантски океан и многа језера широм Европе, и света...

У Крагујевцу је 18. августа 1989. године рођен Александар Јовановић, у кући оца Небојше и мајке Драгице Јовановић. Завршио је основну школу као вуковац, а потом је уписао Војну гиманзију коју такође завршава одличним успехом у све четири године.

Војну академију - смер Морнарица, завршава 2012. године одличним успехом, дипломирао је оценом 10, а дипломски рад је комисија Војне академије прогласила као најбољи у тој генерацији свих родова Војне академије.

По завршетку Војне академије постаје командир бродског одреда навигације и везе на броду посебне намене БПН-30 „Козара“ у Речној флотили. Положио је све стручне испите и са бродом провео годину дана у генералном ремонту у бродоградилишту ,Апатин”. Након две године постаје заменик команданта на речном миноловцу РМЛ-335 у Новом Саду. Следећа дужност га поново сели за Београд, где постаје командир лучке дизалице ЛДИ-50. Године 2016. постаје у том тренутку најмлађи командант речног вишенаменског брода РВБ-336, којим командује више од четири године и учествује на многобројним међународним и домаћим вежбама. Ових дана прелази у Команду Речне флотиле на место референта за оперативну способност и употребу Речне флотиле.

ВОЈНА ТАКМИЧЕЊА

Светско првенство Војних академија

Министарство одбране Републике Србије, а самим тим и Републику Србију представљао је 9 година на Светском војном првенству у једрењу, која су одржавана Тиренском мору, у италијанском граду Ливорно. Светско првенство се одржавало до 2015. године у класи ,,Ј-24“ где је поручник корвете Александар Јовановић са својом посадом, предвођеном скипером капетаном корвете Александром Ђорђевићем, освојио треће место у конкуренцији земаља Медитерана и Црног мора и фантастично седмо место на свету. С обзиром да су свих шест екипа испред њих имала своја нова једра и осталу опрему, а наша екипа је као и осталих 18 репрезентација која су била иза наших заљубљеника у једрење користила стару и већ дотрајалу опрему која се добија од љубазних домаћина како би омогућили свим љубитељима једрења учешће на оваквој манифестацији свих поморских сила света. Од 2015. године наша екипа се такмичи у класи Tridente 16 која нажалост није популарна у нашој држави и не постоји ниједан такав брод на коме би екипа тренирала. Упркос томе, наша екипа из године у годину постиже завидне резултате. 2017. године освојено је треће место у конкуренцији земаља Медитерана и Црног мора и десето месту на свету.

У изјави за „Политику“ поручник корвете Александар Јовановић као посебан успех истиче то што су били бољи од обе екипе домаћина из Италије, које су имале могућности да једре на познатој акваторији и на својим једрилицама.

Јесте да смо трећи на Медитерану и Црном мору, али смо први на свету међу земљама које немају море - шаљиво је прокоментарисао Јовановић.

Лидер екипе био је капетан фрегате Срђан Миљковић. У екипи су били скипер поручник корвете Александар Јовановић, потпоручник Никола Попов и кадети Јелена Пауновић, Никола Радосављевић и Урош Костић.

На својеврсном светском војном првенству у једрењу учествовало је 18 екипа. Због јаких олујних  ветрова и таласа висине и до четири метра, тренинзи и регате су одлагани док се нису стекли погоднији временски услови.

Предвиђено је било да се одржи 45 трка у два дана, где се у свакој такмичило по шест екипа. Због неповољних временских услова одржано је 39, а наша посада једрила је 13 трка, сваког дана од 9 до 18 часова.

Екипа Војске Србије пуним једрима на Тиренском мору
Екипа Војске Србије пуним једрима на Тиренском мору
Заједничка слика свих учесника
Заједничка слика свих учесника

Србија је једина земља без мора која је учествовала на првенству које је окупило осамнаест екипа из целог света. У заставу Србије на белом једру, док је поред њих пролазила, гледале су екипе најмоћнијих поморских сила Велике Британије, Португалије, Бразила, домаћина Италије, Белгије, али и Немачке која у овај спорт много улаже.

Скипер нашег тима, скромни младић, командант војног брода у Новом Саду, сваке године у екипу убацује неког новог члана који својим радом, знањем и залагањем, а пре свега љубављу према једрењу постаје члан екипе која се бори да Републику Србију представи у правом светлу и буде раме уз раме са осталим поморским силама. Поручник корвете Александар Јовановић је и троструки вицешампион света у категорији микро тонер са својом цивилном једриличарском екипом која на светским првенствима у једрењу представља Републику Србију.

На оваквим такмичењима за успех је пресудна љубав према Србији, овај спорт захтева изузетну вештину, али пре свега велику љубав и срчаност, истиче Јовановић.

То је изузетно задовољство, кретати се великом брзином без мотора и других помагала, само својом вештином и једрима. Користимо само оно што нам је дала природа, ветар. До било које тачке на земљиној кугли можемо доћи воденим путевима само уз познавање ветра и природе, изјавио је Јовановић за Спутњик.

Парада учесника у Ливорну: екипа Војске Србије са заставом Србије
Парада учесника у Ливорну: екипа Војске Србије са заставом Србије

Током боравка, нашу делегацију увек у својој палати прими и градоначелник града Ливорна и начелник Поморске војне академије Републике Италије, а у центру Ливорна одржава се парада свих делегација, па су заставу Србије поздравили бројни грађани.

Капетану бојног брода Светиславу Шошкићу, и зачетнику једрења у Војсци Србије дугујемо сву захвалност за успех, једногласни су чланови екипе. Он је највећи познавалац и промотер једрења у Војсци Србије.

За разлику од поморских сила, земаља које имају савршене услове за припрему за такмичења, припадници Војске Србије тренирају на Сави и Дунаву. У шали кажу да за разлику од оних који једре на мору, тренирају у месту.

У већини случајева тренинг заиста изгледа тако. Када једримо узводно, буквално стојимо у месту, јер се матица реке поништава јачином ветра. Ми једримо, чини нам се да идемо брзо, а заправо стојимо у месту. То је предност, али и мана. Срећом, у добрим смо односима са приватним једриличарским клубовима, па имамо могућност да једримо у зимовницима, као што је бродоградилиште на Сави, ту нема матице, па уз помоћ слабијег ветра можемо да тренирамо, објашњава поручник корвете Александар Јовановић.[i]

Светском војни куп Краљевске војне академије у Белгији

На светском војном купу Краљевске војне академије у Белгији, одржаном на Северном мору, двочлана посада коју је предводио као скипер, тада кадет Александар Јовановић са флокеристом, тада кадетом оклопних јединица, Владицом Тасићем, освојено је фантастично друго место у класи Каравела. Тим лидер наших хероја тада је био капетан фрегате Слободан Радојевић који је својим искуством и мотивационим говорима нашу посаду посадио на победничко постоље, раме уз раме са морнарицом САД и домаћином Белгије. Наш скипер Александар тада је изјавио: Стајати на победничком постољу, на вишем степенику од посаде САД, а да Французи и Енглези аплаудирају из публике је заиста неописив осећај. Ово сребро  заиста сија као злато и даје мотив за додатни рад и залагање. Живела Србија!

50. светско војно првенство у једрењу

На 50. светском војном првенству у једрењу, које је одржано у Финској, 2018. године, у Хелсинкију, српски једриличари заузели су седмо место заједно са репрезентацијом Канаде, саопштило је Министарство одбране.

Репрезентација Војске Србије учествовала је први пут на војном првенству које окупља познате светске и олимпијске једриличаре због чега носи ознаку другог приоритета по значају светских такмичења, одмах после олимпијских игара и цивилног светског првенства.

Једриличарску екипу Војске Србије чинили су тренер капетан фрегате Јован Кривокапић, поручник корвете Александар Јовановић, потпоручник Никола Попов, Горан Стевановић и Никола Марјановић. Током четири такмичарска дана, екипа Војске Србије са скипером Николом Марјановићем једрила је 14 трка у популарном и узбудљивом „match race” формату где се такмиче две једрилице, једна против друге.

Светско војно првенство у Хелсинкију
Светско војно првенство у Хелсинкију
50.world

Добили смо прилику да једримо са врхунским професионалцима и то на броду на коме раније нико од посаде није једрио. Није било лако, научили смо много, а успех који је постигла наша екипа, овом формату такмичења, највећи је успех српских војних једриличара на војним првенствима икада - изјавио је тренер војне екипе капетан фрегате Јован Кривокапић.

Најуспешнији војни једриличар, поручник корвете Александар Јовановић, освајач евро купа у класи микро изјавио је да је поносан што је део тима који је представљао Војску Србије у Хелсинкију:

Услови за једрење су били одлични. Ветар је био константан и јак, а због малих дубина мора испред Хелсинкија, таласи се нису сувише развијали - рекао је Јовановић.

За овогодишње првенство пријавило се 16 земаља, а на регати је било 15 такмичарских екипа. Прво место освојила је екипа Бразила, друго место бивши светски прваци, Русија, док је треће место припало Пољској. Успех је огроман јер је ово првенство за већину осталих екипа представљало припрему за олимпијаду која следи.

Токио спреми се за изненађење, у шали је прокоментарисао Јовановић.

Екипа Србије на отварању
Екипа Србије на отварању

Првопласиране екипе, заједно са домаћинима, Финцима, који су заузели четврто место, састављене су од професионалних спортиста који су у јеку припрема за летње Олимпијске игре које ће се одржати у Токију.

Српски једриличари имали су припреме на бродовима једриличарских клубова Ада и Земун, једрећи на Дунаву и Сави. У току првенства, однели су победе против професионалних једриличара из Шпаније, Француске, Холандије, Катара, Кине, Турске и Данске.[i]

Регата „Зоран Радосављевић“
Регата „Зоран Радосављевић“

На Регати „Зоран Радосављевић“, поручник корвете Алексадар Јовановић је  вишеструки првак - последњи пут 2018. као скипер.

ЦИВИЛНА ТАКМИЧЕЊА

Поручник корвете Александар Јовановић је: шампион Републике Србије пет година узастопно у класи Micro (2012-2020); троструки првак Европе у класи Мicro (2014, 2015 i 2016); као члан тима који представља српско једрење на регати светског нивоа, одржаној у јулу 2015. године у Словачкој, освојено прво месту у својој дивизији бродова (Racer division, Micro class); троструки шампион света у класи Micro rаser; заузео друго место нa свету на светским првенствима на Атлантском океану у Бресту, Берлину и Гдињи; други на европском првенству 2017. године у класи See Scape 1.

U vetar
Tri prsta

Након једне од победа на Светском првенству на  Атлантском океану
За поручника корвете Александра Јовановића како он каже нема лепшег осећаја и већег поноса него када се чују звуци химне ,,Боже правде“ помешане са звуком таласа Атлантског океана, док стојиш на победничком постољу и гледаш у своју тробојку која се поносно вијори изнад многих других земаља.

Knjiga

Заменик начелника Генералштаба Војске  Србије, генерал-потпуковник Јовица Драганић, примио је потпоручника Александра Јовановића, вицешампиона света у једрењу. Потпоручник Александар Јовановић учествовао је са екипом PSTech Racing на 38. светском првенству у једрењу у класи micro, од 19. до 16. јула у Берлину,  и освојио друго место.

ПРИЗНАЊА

Досадашња признања су скромна - неколико похвала и пар награда књигом за ове резултате и поред тога пар наградних дана одсуства  за друге резултате у служби .

На грудима ових скромних спортиста има места и за медаљу и за орден. Они то не траже, али ја сматрам да то заслужују.

 

Бошко АНТИЋ

[i] Politika, 21. 6. 2018.

[ii] Спутњик, 8. 5. 2017; Политика, 1. 5, 2017.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *