BRITANSKA PODMORNICA „REGENT“ U ZALIVU BOKE KOTORSKE 22. APRILA 1941. GODINE

Iz još neobjaljene knjige RATNA MORNARICA KRALJEVINE JUGOSLAVIJE, autora MT potpukovnika u penziji Milana Đurana

Završetkom aprilskog rata 1941. godine, u Bokokotorski zaliv uplovila je 22. aprila britanska podmornica  Regent, došavši sa Malte. Dana 17. aprila se uputila prema Boki da prihvati i ukrca britanskog ambasadora Kempbela sa članovima ambasade. Događaji su se brzo mijenjali i ona se našla u Boki pod kontrolom italijanskih okupacionih snaga. Do Boke Kotorske plovila je u površinskoj vožnji sa propisno istaknutom vojnopomorskom zastavom, spremna svo vreme da u svakom trenutku zaroni.

Kod Đenovića su se na nju ukrcali jedan jugoslavenski oficir i lučki pilot, koji su komandanta podmornice informisali o situaciji. Odlučeno je  da podmornica pristane u Zelenici, gdje je uspostavljena veza sa Italijanima i dogovoreno da se jedan italijanski oficir na nju ukrca, a britanski oficir sa podmornice da pođe kod italijanskog admirala na kopno. Iznad podmornice na vezu svo vrijeme su kružili avioni. Nekoliko minuta nakon 15.30 časova, dva aviona su se izdvojila iz eskadrile i obrušila na podmornicu bacajući bombe. Sedam bombi palo je  u njenoj blizini. U ovakvim okolnostima komandant Regenta odlučio je da napusti misiju i hitno isplovi prema rtu Oštro, ostavljajući na obali svoga oficira, a vodeći sa sobom Italijana.

Poslije uspješnog prolaza kroz minsko polje, izbjegavanja mitraljiranja neprijateljskih aviona ,u zaronjenom stanju podmornica je izišla na otvoreno more i dana 26. aprila 1941. godine, na periskopskoj  dubini doplovila u bazu Malta. Prema britanskim izvorima podmornica je bila napadnuta od strane nemačkih aviona.

Ovaj podhvat se smatra izuzetnim gdje je podmornica, pod određenim okolnostima upotrebljena za ulogu parlamentarca. Kontakt je bio prihvaćen od strane protivnika, a napadom aviona bio je povređen status nepovredivosti, što ga je podmornica imala u takvoj misiji. Ova podmornica je nekoliko puta tokom drugog svjetskog rata uplovljavala u Jadransko more i ugrožavala neprijateljski saobraćaj.

2 thoughts on “BRITANSKA PODMORNICA „REGENT“ U ZALIVU BOKE KOTORSKE 22. APRILA 1941. GODINE”

  1. Da li je poznata sudbina Britanskog oficira koji je ostao kao i Jugoslovenskog oficira i luckog pilote?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *