SVETI NIKOLA ZAŠTITNIK POMORACA, BRODARACA I RIBARA

Sveti Nikola, rođen u Patari u oblasti Likija u Maloj Aziji, živeo je u četvrtom veku, u vreme rimskog cara Valerijana. Bio je arhiepiskop mirilikijski. Na saboru u Nikeji, zbog jeretičkih reči, ošamario je Arija, pa je izbačen iz sabora. Umro je 343. godine. Praznuje se duž obala Sredozemnog mora, posebno Jadranskog mora. Kod pravoslavnih hrišćana to je svetac koji se najviše slavi kao krsna slava.

Nazivaju ga Nikola Čudotvorac. I kod nas, kao i kod ostalih hrišćana, zaštitnik je pomoraca, brodara, ribara i svih onih koji žive i rade na vodi je Sveti Nikola, koji ima istu ulogu kao i gospodari nad vodom kod Grka i Rimljana – bogovi Posejdon i Neptun. U nekim krajevima nazivaju ga Nikola Putnik, smatrajući ga zaštitnikom svih putnika i na vodi i na kopnu. Sveti Nikola je po hrišćanskom verovanju spasao mnoge mornare i brodove u nevremenu, pa sve do današnjih dana se održalo verovanje da on pomaže na moru, pa su ga mnogi uzeli za svog zaštitnika i na mnogim brodovima nalazi se njegova ikona kao relikvija. Taj naziv zaštitnika na moru – stekao je tako što je prilikom putovanja u Svetu zemlju zaustavio buru i spasio tri mornara koja su se davila.

Sveti Nikola spašava utopljenika
Sveti Nikola spašava brod u buri

Običaj je da se dan ranije, pre Nikolj-dana svi brodovi, ma gde se našli, sidre, a na Nikolj-dan je svečani dan kada se ističu svečane zastave, puca iz topova i moli sveca za pomoć. Na našim brodovima se posebno slavio ovaj dan i poštovao ovaj svetac – to je krsna slava svih mornara.

Boško Antić: Iz zbirke
“Zanimljivosti sa mora i reka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *