Дан Речне флотиле

07. август 2019. године


ДЕЛЕГАЦИЈА УДРУЖЕЊА „ВЕТЕРАНИ РАТНЕ МОРНАРИЦЕ“
НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА РЕЧНЕ ФЛОТИЛЕ И РОДА РЕЧНИХ ЈЕДИНИЦА

Патролни чамац „Јадар“ на челу дефилеа

Делегација Удружења „Ветерани Ратне морнарице“ – Бошко Антић, Зоран Гилић. Радован Мандарић и Горан Стојановић – на позив Команде речне флотиле присуствовала је обележавању Дана Речне флотиле и рода Речних јединица, које је одржано у Новом Саду 7. августа на Броду посебне намене “Козара“ и у Луци Нови Сад између Петроварадинске тврђаве у Споменика жртвама рације 1942. године.          

Свечаношћу је обележено 104 године постојања Речне флотиле, од дана када је у Чукаричком рукавцу поринут оклопни чамац „Јадар“. У том периоду Речна флотила је учествовала у четири рата и у сваком потврдила оправданост свог постојања-

Свечаности су присуствовали министар одбране Алекснадар Вулин, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић представници Владе Војводине и Града Новог Сада, пензионисани команданти Речне флотиле, представници организација и удружења која сарађују са Речном флотилом …

После пригодног говора команданта Речне флотиле, капетана бојног брода Андрије Андрића, и саопштених наредби о признањима додељеним  припадницима Речне флотиле изведен је дефиле бродова Речне флотиле предвођен патролним чамцем „Јадар“ на коме се на прамцу вијорила ратна застава Речне флотиле.

На крају је бродом „Козара“ обављена краћа пловидба од места свечаности до Штранда, а у повратку брод је прошао испод Петроварадинског моста и тзв. Жежељевог моста, који су срушени 1999. године и на њиховом месту изграђени нови мостови.

Поздрав Застави
Свечани дефиле бродова
Делегација Удружења „Ветерани Ратне морнарице“


Бошко АНТИЋ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *