56.МЕЂУНАРОДНИ КОНГРЕС ПОДМОРНИЧАРА

            У Београду је од 21. до 26. маја 2019. године, у организацији Удружења грађана „Подморничар“ – Србија,  одржан 56. међународни конгрес подморничара уз учешће 23 земље са 205 делегата: Аргентине (3), Аустралије (7), Канаде (2), Хрватске (7), Француске (2), Немачке (4), Грчке (4), Мађарске (1), Индије (10), Израела (5), Италије (2), Црне Горе (6), Холандије (2), Норвешке (5), Пољске (2), Русије (33) Србије (54), Јужне Кореје (2), Шведске (9), Турске 19), Украјине (9), Велике Британије (11) и Сједињених Америчких Држава (6).        

            Покровитељ 56. међународног конгреса подморничара је председник Републике Србије Александар Вучић.

            Подморнички ветерани целог света негују и развијају ову традицију већ висе од пола века, сваке године у другој земљи. Кандидатура за организацију конгреса истиче се 3 године унапред. Одлука се доноси већином гласова шефова делегација. Ове године кандидатуру истичу Црна Гора и Немачка, за 2022. годину.

            Оваква традиција истиче специфичност, значај и карактер људи припадника подморничке професије. Наиме, није познато да ветерани неке друге војне службе, професије било где у свету одржавају овакве контакте или на сличан начин негују традиције службе којој су припадали за радног века.

            Богат историјско-културно-туристички програм Конгреса укључио је, између осталог, обилазак Београда, боравак у Војном музеју и обилазак Калемегдана, обилазак Авале, посету Храму Светог Саве, посету Сремским Карловцима, обилазак Петроварадинске тврђаве, сађење дрвета у Парку пријатељства, спуштање венца у Дунав уз одавање поште жртвама рата.

            Размена искустава, литературе, разних подморничких успомена, као и најновијих сазнања о трендовима развоја подморница важни су садржаји  Конгреса.

            А промоција богате историје Србије (укључујући њену историјску улогу у стварању и развоју југословенског подморничарства), културе, традиције и нашег гостопримства основни су циљеви организатора-домаћина.

Свечано отварање конгреса

            Званично Конгрес је отворен 22. маја 2019. године у Дому Гарде Војске Србије. После Химне Србије, на енглеском језику, скупу је добродошлицу пожелео председник Организационог одбора пуковник у пензији Милан Комар, а кратку историју нашег подморничарства изложио је Слободан Живанић. У име министра одбране, Александра Вулина, начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковника Милана Мојсиловића,  и команданта Копнене војске, генерал-потпуковника Милосава Симовића, скуп је поздравио капетан бојног брода Андрија Андрић, командант Речне флотиле Војске Србије.

            После свечаног отварања учесници су посетили Војни музеј и Споменик победнику на Калемегдану.

На Калемегдану
На Петроварадинској тврђави (Фото: НСУЖИВО, 23. мај 2019.)

Следећег дана посећени су Патроварадин и Сремски Карковци.

            На Петроварадинској тврђави подморничарима се обратио заменик градоначелика Новог Сада Срђан Кнежевић речима:

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кнежевић се обраћа гостима

            „Добро дошли у Нови Сад који отворено пружа руке свима и поносни је носилац титила Омладинска престоница Европе за 2019. годину и Евроска престоница културе за 2021. годину.

            Велико ми је задовољство што могу да поздравим преко две стотине подморничара из многобројних светских земаља на овом престижном конгресу, који је добио подршку и од председника државе и од Града Новог Сада. Честитам организаторима из београдског Удружења Подморничар на успешно организованом окупљању. Наши подморничари ветерани из састава бивше Југословенске ратне морнарице имају много успомена и лепих прича да поделе једни са другима, као и са колегама из целог света. Такође, они теже да те успомене оставе покољењима у аманет, а то су приче о храбрости, тимском духу и пријатељству у разним турбулентним и мање турбулентним временима која су иза нас. Желим да још дуго одржавате ову традицију сусрета, да размењујете искуства и успомене. Надам се да ће вам боравак у Новом Саду бити пријатан.“

            у Сремским Карловцима посећени су објекти Српске православне цркве, Гимназија и Винарија „Бајило“.

Председник општине Сремски Карловци поздравља подморничаре
(Фото: Општина Сремски карловци)

            Добродошлицу им је пожелео председник општине Стремски Карловци Ненад Миленковић:

            „Драги гости, желим да вас поздравим и пожелим добродошлицу у Србију и Сремске Карловце. Сремски Карловци су место препуно историје, а и место које се убрзано развија у свим својим сегментима, Ово место је познато и по узгајању винове лозе и производњи врхунског вина. Такође, карактеристика Сремских Карловаца је да су житељи и добри домаћини, у шта сам сигуран да сте имали прилике да се и сами уверите. С обзриом да ваш посао јесте очување мира, а Сремски Карловци јесу истински град мира и да је управо овде у овом месту потписан и закључен светски мир 1699. године.

            Желим да вам се захвалим што сте управо Србију одабрали за свој 56. конгрес. У жељи да и даље истрајете у очувању у пропагирању свеопштег пријатељства међу људима са свих меридијана, желим вам пуно успеха и резултата у даљем раду“.

Испред подрума „Бајило“

            Трећег дана посећени су Меморијални центар „Јосип Броз Тито“, Храм Светог Саве и Парк пријатељства.

            Увече је отворена изложба карикатура на тему подморничарства и проглашени награђени, а после тога је уследила церемонија затварања и гала вечера у хотелу Crowne Plaza .

            Последњег дана посећена је Авала и Споменик незнаном јунаку.

            „Подморничар“ је ове године увео једну новину – у сарадњи са Удружењем карикатуриста Србије организовао је међународни конкурс карикатура на тему подморничарства. Одазвало се преко 300 карикатуриста из целог света. 120 њихових најбољих радова ушло је у штампани каталог конкурса који добија сваки учесник Конгреса.
            На свечаној завршној вечери Конгреса, у хотелу Crowne Plaza, домаћин је предао статуу Конгреса делегацији Шведске која је домаћин 57. међународног конгреса подморничара, идуће године 11-15. маја, у граду Карлскориона. на југу Шведске Малмеу.

            Значајан допринос и помоћ у припреми и организацији Конгреса удружењу „Подморничар“ дали су Министарство одбране Републике Србије, Град Нови Сад,
Град Зрењанин, Туристичка организација Београдa, као и низ донатора и спонзора, те чланова Удружења.

Делегација Шведске, идучег Домачина је преузела статуу Конгреса

Може се закључити да је Конгрес одржан на високом нивоу и све похвале треба упутити Удружењу „Подморничар“, чији су чланови достојанствено представили своју Ратну морнарицу, Београд и Србију.

Бошко Антић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *