ДАН УДРУЖЕЊА „ВЕТЕРАНИ РАТНЕ МОРНАРИЦЕ“

Пре годину дана  26. јануара 2019. године, основали смо Удружење

            Рад Удружења био је ограничен недостатком просторија и ограничених финансијских средстава, јер располажемо само чланарином за сада релативно малог броја чланова.

            У протеклој години рад Удружења усмерен је на организовање и израду правилника о раду изабраних органа, регистрацију у Агенцији за привредне регистре, израду симбола (меморандум, лого, печат и штамбиљ), отварање текућег рачуна у банци, израду Програма рада, пријем нових чланова и успостављање сарадње са Речном флотилом Војске Србије и Удружењем „Подморничар“, као и другим удружењима ветерана.

            У току је рад на изради хронологије догађаја које ће Удружење обележавати у оквиру једног од циљева Удружења – „очувања и неговања традиција Ратне морнарице“.

            Удружење је 12. априла 2019. године положило венац, заједно ас Речном флотилом, на месту где је овог датума срушен савски железнички мост на реморкере на којима су биле укрцане посаде монитора „Сава“, „Вардар“ и „Морава“ након што су потопиле своје бродове да не би пали Немцима у руке. Том приликом погинуло је 95 чланова посаде монитора „Морава“. До сада нико није обележио овај догађај и одао пошту храбрим посадама које су пружале отпор Немцима до последње могућности.

            Делегација Удружења је учествовала на обележавању Дана Речне флотиле (6. августа) и дана када је највећи део чланова Удружења завршавао своје школовање у школама Ратне морнарице (10. септембар). Учествовали смо у обележавању Дана војних ветерана (4. децембар) у комеморативним активностима као и на свечаној академији коју је Управа за традицију стандард и ветеране организовала тим поводом.

            Удружење је, у складу са Одлуком приликом оснивања,  имало Скупштину 10. септембра 2019. године  у Свечаној сали Дома Војске, за коју је добило сагласност Министарства одбране, на коју су позвани сви припадници ,представници Министарства одбране и Војске Србије, као и организације ветерана са којима Удружење успоставило сарадњу.

            Иако је Одлучено да се Скупштина Удружења одржава 10. септембра, у будуће ћемо организовати обележавање Дана Удружења.

            С обзиром да не можемо бити задовољни бројем чланова потребно је да се више ангажујемо на учлањивању нових чланова.  

Београд, 26. јануар 2020. године

Председник Скупштине
Бошко АНТИЋ
контраадмирал у пензији

Дан Речне флотиле 06. август 2019.

Годишња скупштина 10. септембра 2019. године

Полагање венца на Споменику херојима првог светског рата 04. децембра 2019. године

                                                                                                         

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *